2000-luku

Vuosina 1999-2000, yhdistyksen puheenjohtajana toimi Reijo Pehkonen.

Edellä mainittu 90-lukujen lama toi mukanaan lisää niukkuutta. Niin Oulussa kuin muissakin kunnissa ilmaisten kuulolaiteparistojen jakelu lopetettiin. Yhdistykselle jakelun lopettaminen oli selvä haaste. Yhdistys loi myyntijärjestelmän edullisten kuulolaiteparistojen saamiseksi huonokuuloisille. Paristonmyyntiä tehtiin vapaaehtoistoimijoiden avulla.

Reijo Pehkosen jälkeen puheenjohtajaksi valittiin Virpi Miikki, joka toimi tehtävässä vuoteen 2013.

Oulun Seudun Kuulovammaiset ry:n 50-vuotispäiviä juhlittiin maaliskuussa 2001 Aleksinkulmassa. Yhdistyksen puheenjohtajan Virpi Miikin lisäksi apulaiskaupunginjohtaja Silja Hiironniemi  ja Kuulonhuoltoliiton puheenjohtaja Eila Heinonen pitivät juhlapuheen.

Kuulovammaisuudesta on pidetty luentoja ja vierailtu seurakuntien kerhoissa. Yhteistyötä on tehty vammais- ja kansanterveysjärjestojen kanssa. Oulun Meniere-yhdistyksen kanssa on pidetty joka vuosi yhteinen joulujuhla yhteistyössä seurakunnan kanssa. Yhdistyksen toimialueen kunnissa on pidetty kuulolähipalvelupäiviä.

Yhdistys on järjestänyt huuliolukukursseja ja osallistunut Kuulonhuoltoliiton etäopetukseen viitotun kielen puheen-kurssilla.

historia 09_p

(Kuva ylhäällä)
Yhdistyksen varapuheenjohtaja Helena Hiivala, jäsenkirjuri Paula Grekula ja hallituksen jäsen Tero Uitus Oulu-päivillä syksyllä 2006.

Kuusamon Tropiikista

Jäsenistölle on järjestetty vuosittain myös retkiä ja virkistystä. Vuoden 2008 toimintakertomuksen mukaan: “17.5.2008 pidettiin kevätrieha Jäälin Pihlajarannassa, jossa vieraana oli Kemin Kuuloyhdistyksen väkeä. Tilaisuudessa esiteltiin monenlaista mieleenpainuvaa ohjelmaa. Kemin viittomakuoro esitti kauniita lauluja viittoen samalla. Sää oli pilvipoutainen, hieman viileähkö keväinen tuulahdus kävi ulkona pihapelien aikana. Paikalla oli 25 henkilöä. Ja kaikilla oli mukavaa!

ESKU:lla yhdenvertaisuutta

Julkisten tilojen kuunteluolosuhteisiin ryhdyttiin panostamaan valtakunnallisella Esteetön kuunteluympäristö -projektilla (2003-2006). Yhdistyksen  ensimmäisenä Esku-vastaavana toimi Peeta Piiparinen.

Projektia esiteltiin muun muassa jäsenilloissa. Pekka Juusola toimi esteettömyystyöryhmän vetäjänä vuodesta 2006. Kuunteluolosuhteita testattiin muun muassa kaupunginteatterissa ja seurakuntien tiloissa.

Viestintään uusia kanavia

Oulun Puhelin Oyj lahjoitti yhdistykselle vuonna 2005 joulurahaa 5000 €. Lahjoituksella saatiin uusi siirrettävä induktiosilmukkajärjestelmä yhdistyksen käyttöön ja hankittiin yhdistyksen nettisivujen suunnittelu, toteutus ja ylläpito. Omat kotisivut avattiin 1.10.2006. Varapuheenjohtaja Tero Uitus toimi webmasterina ja ylläpitäjän vuoteen 2020.

Kuulonmittausta

Lokakuussa 2007 Oulun torilla järjestettiin Kuulopäivä. Kuulotutkimusautossa sai maksutta mittauttaa kuulonsa. Järjestäjänä oli Oy Opticon Ab ja Respekta ja Oulun Kuuloke Oy. Yhdistys osallistui päivään kertomalla huonokuuloisuudesta ja jakamalla yhdistysesitteitä.

Marraskuussa järjestettiin Aleksinkulmassa yhdistyksen ensimmäinen Apuvälinepäivä, jossa eri laitevalmistajat esittelivät erilaisia kuulon apuvälineitä  Tilaisuudessa pidettiin myös luentoja kuuloon liittyvistä aiheista.

Kuuloliiton 80-vuotiskuuloautotapahtuma järjestettiin keväällä Oulun torilla. Kuuloauton kuulomittauksessa kävi väkeä tasaisena virtana. Lisäksi oli pikakuulotesteri, jonka avulla saatiin mitattua nopeasti kuuloa. Kirjastolla oli tarjolla kuuloluento ja tapahtumateltassa jaettiin kuulotietoa sekä myytiin paristoja edullisesti. Päivän järjestämiseksi tehtiin yhteistyössä paikallisten Lions-klubien kanssa.

Banner_uusi
Oulun Seudun Kuulo ry

© Oulun Seudun Kuulo ry

Päiv.
24.6.2024