2010-luku

Kuulovammaisten joulujuhla ja samalla yhdistyksen 60-vuotisjuhla pidettiin perinteiseen tapaan Ouun keskustan seurakuntatalolla. Juhlassa oli läsnä Kuuloliiton puheenjohtaja Antero Penttinen sekä yhdistyksen aiemmat puheenjohtajat Aimo Lohilahti ja Reijo Pehkonen, Lions-klubin edustaja Olavi Tapaninen, Vammais- ja kansanterveystyö ry:n puheenjohtaja Juhani Pukki ja Oulun reumayhdistyksen puheenjohtaja Jorma Inkamo. Juhlapuheen piti emeritusprofessori Martti Sorri. Paikalla oli 60 henkilöä.

Kuulonhuoltoliiton nimi vaihtui virallisesti Kuuloliitoksi vuonna 2009. Vaihdoksen  myötä myös logo uudistui.

Yhdistyksen syyskokous 2013 valitsi uudeksi puheenjohtajaksi Aimo Lohilahden.

Yhdistyksen pitkäaikaisista toimihenkilöistä Anna Klemettilä-Sorri jatkaa edelleen hallituksen ulkopuolisena rahastonhoitajana. Samoin Aira Okkonen, joka on hoitanut jäsenkirjurin tehtävää vuodesta 2011. Myös Juho Kontiola on ollut toiminnassa mukana koko 2000-luvun muun muassa sihteerinä.

Elokuussa 2018 sihteeriksi valittiin Leena Olsbo-Rusanen aluksi hallituksen ulkopuolisena ja vuodesta 2019 alkaen hallituksen jäsenenä.

Yhdistyksen jäsenmäärä on vakiintunut noin 250 jäseneen.

Patentti- ja rekisterihallituksessa hyväksyttiin 25.6.2015 yhdistyksemme uusi nimi  Oulun Seudun Kuulo ry. Samalla hyväksyttiin uusiksi säännöiksi Kuuloliiton liittovaltuuston hyväksymät kahden vuosikokouksen mallisäännöt.

Hailuodossa 2016

(Kuva yllä)
Retkellä Hailuodossa 12.7.2016 yhdessä Oulun Seudun Kotien Puolesta ry:n kanssa

Monipuolista ohjelmaa

Kuuloaiheiset kuukausitapaamiset aloitettiin uudelleen vuonna 2015 muutaman vuoden tauon jälkeen. Tapaamisissa on annettu tietoa kuulovammaisuudesta ja pidetty esityksiä myös muista terveyteen ja hyvinvointiin liittyvistä aiheista. Ensimmäisen illan vieraana oli Eläkeliiton Oulun osaston väkeä. Syksyllä kuultiin luento tinnityksestä. Seuraavana vuonna oli aiheina muun muassa kuuloalan yritysesittelyt ja kuntoilun merkitys lihaskunnon ylläpitämisessä.

Vuonna 2017 kuultiin kuuloesteettömien palveluiden tilanteesta ja saatiin tietoa Oulun kaupungin erityisliikuntapalveluista. Syksyllä kokoonnuttiin keilailun merkeissä Oulun keilahalliin.

Vuoden 2018 tapaamisissa esiteltiin kirjoitustulkkauspalveluita ja saatiin ohjeita kuulokojeen omakohtaiseen huoltoon. Lisäksi esteettömyyskoordinaattori Jaana Solasvuo kertoi Oulun kaupungin esteettömyystoiminnasta.

Kuulovammaisille sopivia puhelimia esiteltiin keväällä 2019 ja syksyllä kokoonnuttiin  kuulemaan Oulun kaupungin digitalkkari Veli-Pekka Kultasen opastusta internetpalveluiden käyttöön.

Kuulolähipalvelua käynnistettiin

Kuulolähipalvelutoiminta aloitettiin Tuiran palvelutalossa marraskuussa 2013 yhteistyössä Oulun Seudun Kotien Puolesta ry:n kanssa. Kuulolähipalvelua on järjestetty myöhemmin myös Caritas-kodissa, Tuiran Ikäihmisten olohuoneella ja Hyvän mielen talolla. Toimintaa ovat järjestäneet Kuuloliiton kouluttamat Oulun Seudun Kuulo ry:n vapaaehtoiset toimijat. Asiakkaita avustetaan korvakappaleen pesussa, letkun vaihdossa ja paristojen tarkistamisessa sekä opastetaan kuulokojeen käytössä. Helena Hiivala toimi kuulolähipalvelun vetäjänä vuoteen 2016, jonka jälkeen tehtävää hoiti Satu Savilaakso-Aho. Aune Miettinen nimettiin kuulolähipalveluvastaavaksi syyskuusta 2021 alkaen.

Mitä kuuluu -vertaisryhmä kokoontui Kumppanuuskeskuksessa ja tarjosi vertaistukea huonokuuloisille. Vetäjänä toimi Kuuloliiton kokemuskouluttaja Aino Pohjola yhdessä Helena Hiitalan kanssa. Aino Pohjolan pitämiin Ikäkuuloluentoihin osallistui vuosittain satoja kuulijoita.

Kuuloliitossa käynnistyi vuonna 2014 vuoden kestävä, RAY:n rahoittama Vapaaehtoiset ikähuonokuuloisten tukena -projekti, joka sai jatkorahoituksen vuosille 2015-2017. Projektin yhteistyökumppanina toimi Eläkeliitto. Tavoitteena oli kehittää kuuloyhdistysten kuulolähipalvelua ja kuulolähipalvelussa tarjottavan vertaistuen malleja. Yhdistyksemme oli pilottiyhdistyksenä neljän muun yhdistyksen kanssa.

Kuuloautotapahtumat pidettiin syyskuussa 2018 Haukiputaalla ja Ylikiimingissä. Seuraavana kesänä kuuloauto pysähtyi Oulun keskustassa ja Kiimingissä. Kävijöitä oli jonoksi asti. Yhdistyksen vapaaehtoiset järjestivät kahvitarjoilun. Samalla jaettiin tietoa ja esitteitä kuulovammaisuudesta ja yhdistyksen toiminnasta.

Kuuloauto_2018 Ylikiimingissa

(Kuva yllä)
Kuuloautokiertue Ylikiimingissä 2018

Esteettömyystyö jatkuu

Yhdistyksen puheenjohtaja ja ESKU-vastaava Aimo Lohilahti kartoitti Oulun ev.lut. seurakuntayhtymän tiloissa induktiosilmukoita vuoden 2015 aikana. Kuuloliiton erityisasiantuntija Jukka Rasa piti seurakuntamestareille ja kiinteistöpalveluiden työntekijöille  “ Esteetön kuunteluympäristö” -koulutuksen Heinätorin seurakuntakodissa ja esitelmän Eläkeliiton tiistai-tilaisuudessa Aleksinkulmassa.

Kuuloliitto jäsenyhdistyksineen vietti esteettömyyden teemavuotta 2018.

Oulussa järjestetyt musiikkijuhlat maaliskuussa 2018 olivat myös kuuloesteettömät. Taiteen edistämiskeskus myönsi musiikkijuhlille avustusta juhlien aikaisten tilapäisten induktiosilmukoiden asentamiseen. Yhdistyksen jäsenillä oli mahdollisuus osallistua konsertteihin ilmaiseksi palautekyselyn vastaamista vastaan. Osallistujia oli mukavasti, 10 henkilö osallistui 13 eri konserttiin ja kuuntelukokemukset olivat positiivisia. Festivaalista oli juttuja Kaleva-lehdessä ja Kuuloviestissä.

Valtakunnallinen “Kun kuulokoje ei enää riitä” -infotilaisuus pidettiin kirjaston Pakkalan salissa huhtikuussa. Tilaisuus oli suunnattu vaikeasti huonokuuloisille henkilöille. Ohjelmassa oli mm. kuuloon, kuulemiseen ja sisäkorvaistutteeseen liittyviä asiantuntiapuheenvuoroja ja Kuuloliiton kouluttamien CI-tukihenkilöiden kokemuspuheenvuoroja.

Yhdistys oli mukana järjestämässä esteettömyyden luentopäivää lokakuussa alan ammattilaisille teemalla ”Kuuluuko - miten teemme esteettömän kuunteluympäristön ja yleisölle”Kuuluuko - sinulle, minulle, meille”. Järjestäjina oli Oulun kaupunki, QLO Oy ja Kuuloliitto. Arkkitehti Jukka Rasa Kuuloliitosta piti lisäksi kuulon esteettömyyskoulutuksen seurakuntamestareille.

Esteettomyysluento 2018

(Kuva ylhäällä)
Esteettettömyysluento Aleksinkulman Juhlasalissa 2018

Koitelinkoski 2019

Kuva ylhäällä)
Iltapäiväretki Koitelinkoskella 11.6.2019. Saaren ympäri tehdyn kävelylenkin jälkeen maistui makkara nuotion ääressä ja lopuksi kahviteltiin Koitelin Tunnelmakodalla.

Banner_uusi
Oulun Seudun Kuulo ry

© Oulun Seudun Kuulo ry

Päiv.
24.6.2024